KIESZONKI Z MAKIEM

Share on Facebook
32 porcji
2 / 5stopień trudności
45 min

SKŁADNIKI:

BAZA

  • 400 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 1 masło
  • 1 jajo
  • 1 śmietana
  • Szczypta soli

NADZIENIE

  • 400 ml mleka
  • 200 g mielonego maku
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej krupczatki Pernerka
  • 1 łyżka powideł

RADY I SZTUCZKI:

Wyśmienite kieszonki z makiem z maki pszennej Pernerki, które pasują na każdą okazję.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw wymieszaj wszystkie składniki na bazę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na noc.
Następnego dnia przygotuj nadzienie. W garnku podgrzej mleko i dodaj mak, cukier i łyżkę powideł. Krótko gotuj i dodaj mąkę. Gotuj aż zgęstnieje.
Następnie z ciasta rozwałkuj placek i pokrój kieszonki.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Sprawdzaj.  Kiedy tylko kieszonki nabiorą złocistej barwy, są gotowe.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.