GOFRY Z MĄKI RAZOWEJ

Share on Facebook
8 porcji
1 / 5stopień trudności
20 min

SKŁADNIKI:

  • 140 g mąki pszennej razowej Pernerka
  • 2 łyżeczki do proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 120 g białego jogurtu
  • 20 g cukru trzcinowego (w wersji wytrawnej zamiast cukru szczypta soli)
  • Ok. 1 dcl wody
  • Tłuszcz do posmarowania gofrownicy

RADY I SZTUCZKI:

Gofry można przyrządzić w wersji wytrawnej, zamieniając cukier solą.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj wszystkie składniki. Powinno nam powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. Ciasto można ewentualnie rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub zagęścić, dosypując mąki, w zależności od rodzaju jogurtu, który może być gęstszy lub rzadszy.
Odstaw ciasto na parę minut. Piecz w gofrownicy aż nabiorą brązowawej barwy.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.