GOFRY DOMOWE Z ŚMIETANĄ I OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 2 jaja
- 35 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 25 g kokosa (zmiksowanego)
- 50 g mąki owsianej razowej Pernerka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DO WYKOŃCZENIA:
- 200 g śmietany creme fraiche
- 100 g dżemu morelowego
- świeże owoce (maliny, truskawki)
RADY I SZTUCZKI:
Gofry można podawać z dowolnymi owocami. Creme fraiche można zastąpić śmietaną, śmietanka do ubijania lub twarogiem.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ubij robotem z cukrem do uzyskania piany w jasnym kolorze. Następnie dodaj pozostałe składniki i już tylko delikatnie wymieszaj.
Piecz w gofrownicy przez około 5 minut (z początku jej nie otwieraj).
Gotowe gofry podawaj z dżemem morelowym, śmietaną i świeżymi owocami.