DROŻDŻOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Share on Facebook
5 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 250 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 25 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 1 jajo
  • 25 g masła
  • Szczypta soli
  • Nadzienie – powidła śliwkowe lub wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki

POLEWA

  • budyń waniliowy
  • mleko
  • cukier
  • masło

DO POSYPANIA

  • mielony mak

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Odlej odrobinę letniego mleka i wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Przygotuj zaczyn do wyrośnięcia. (Około 15 minut). W mikrofalówce roztop masło.
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj roztopione masło + zaczyn i ugnieć gładkie ciasto.
Z ciasta wydziel 5 kawałków, w które włożysz śliwki, ewentualnie powidła i zrobisz knedle. Pozostawić na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia przez około 30 minut.
Włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj przez pięć minut pod przykryciem, następnie obróć i gotuj przez kolejnych 5 minut bez pokrywki.
!!!Knedle podczas gotowania staną się znacznie większe, dlatego trzeba je gotować w małej ilości!!!
POLEWA
Przygotuj rzadki budyń, a następnie dodaj masło dla złagodzenia smaku.
Na talerz nałóż rzadki budyń, połóż knedel i posyp makiem. Jeżeli danie wydaje ci się za mało słodkie, możesz mak wymieszać z cukrem pudrem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.