DROŻDŻOWE CIASTKA ORKISZOWE Z TWAROGIEM I CZEREŚNIAMI

Share on Facebook
20 porcji
2 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 140 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 375 ml letniego mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • opakowanie suchych drożdży
  • skórka z 1 cytryny

DO NADZIENIA:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 500 g twarogu
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • skórka z ½ cytryny
  • 200 g drylowanych czereśni

NA KRUSZONKĘ:

  • 40 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 30 g drobnego cukru
  • 30 g masła

RADY I SZTUCZKI:

Przed przygotowywaniem ciastek namocz czereśnie w odrobinie rumu, aby jeszcze lepiej smakowały.

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. W środku mąki zrób otwór i wlej do niego letnie mleko, dodaj miękkie masło, cukier, jajo, żółtko i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyłóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj dotąd, aż otrzymasz gładkie, spójne ciasto. Jeżeli masz robota kuchennego, skorzystaj z niego.  Ugniecione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zanim ciasto wyrośnie, przygotuj nadzienie twarogowe. Masło utrzyj z cukrem, a następnie wmieszaj do niego żółtko, skórkę z cytryny, twaróg i na sztywno ubite białka.
Teraz przygotuj kruszonkę. Do małej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wszystko rozrób w palcach i pokrusz na kruszonkę. Następnie włóż na chwilę do lodówki, aby stwardniała.
Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 20 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę, potem ją zgnieć, po środku zrób dołek, brzegi posmaruj skłóconym jajem, a dołek napełnij nadzieniem twarogowym. Na nadzienie nałóż czereśnie, a na koniec posyp je kruszonką. Kiedy ciastka będą już gotowe, chwile odczekaj zanim zaczniesz je piec. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 25 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.