DROŻDŻOWE CIASTKA ORKISZOWE Z TWAROGIEM I CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki orkiszowej Pernerka
- 140 g masła
- 100 g cukru drobnego
- 375 ml letniego mleka
- 1 jajo
- 1 żółtko
- opakowanie suchych drożdży
- skórka z 1 cytryny
DO NADZIENIA:
- 50 g masła
- 100 g cukru drobnego
- 500 g twarogu
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka
- skórka z ½ cytryny
- 200 g drylowanych czereśni
NA KRUSZONKĘ:
- 40 g mąki orkiszowej Pernerka
- 30 g drobnego cukru
- 30 g masła
RADY I SZTUCZKI:
Przed przygotowywaniem ciastek namocz czereśnie w odrobinie rumu, aby jeszcze lepiej smakowały.
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. W środku mąki zrób otwór i wlej do niego letnie mleko, dodaj miękkie masło, cukier, jajo, żółtko i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyłóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj dotąd, aż otrzymasz gładkie, spójne ciasto. Jeżeli masz robota kuchennego, skorzystaj z niego. Ugniecione ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zanim ciasto wyrośnie, przygotuj nadzienie twarogowe. Masło utrzyj z cukrem, a następnie wmieszaj do niego żółtko, skórkę z cytryny, twaróg i na sztywno ubite białka.
Teraz przygotuj kruszonkę. Do małej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wszystko rozrób w palcach i pokrusz na kruszonkę. Następnie włóż na chwilę do lodówki, aby stwardniała.
Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 20 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę, potem ją zgnieć, po środku zrób dołek, brzegi posmaruj skłóconym jajem, a dołek napełnij nadzieniem twarogowym. Na nadzienie nałóż czereśnie, a na koniec posyp je kruszonką. Kiedy ciastka będą już gotowe, chwile odczekaj zanim zaczniesz je piec. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 25 minut.