CYTRYNOWE TARTALETKI Z POLEWĄ BEZOWĄ
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 3 żółtka
- 220 g mąki orkiszowej Pernerka
- 75 g cukru
- 130 g masła
- szczypta soli
DO WYKOŃCZENIA:
- 16 łyżek kremu cytrynowego Lemon Curd
DO PRZYGOTOWANIA PIANY:
- 3 białka
- 140 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
RADY I SZTUCZKI:
Ten luksusowy deser można piec nie tylko w małych tartaletkach, ale również w zwykłej formie na ciasto z wyjmowanym dnem.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło i sól i wyrób kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Wyrabianie ciasta musi być szybkie, aby się nie ogrzało od dotyku rąk. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wykrój formy i włóż do foremek na tartaletki. Dno każdej tartaletki poprzekłuwaj widelcem i wstaw na 15 minut do schłodzenia w lodówce. Po tym czasie piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 -18 minut.
W międzyczasie ubij robotem białka, a następnie dodawaj stopniowo cukier. Gotowa piana musi być gęsta i lśniąca. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą.
Ciasto wyjmij z piekarnika, poczekaj aż trochę ostygnie. Do każdej tartaletki dodaj 2 łyżki kremu cytrynowego i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób przygotowaną polewą bezową.
Piecz w temperaturze 90 stopni przez około 90 minut.