CIASTO RAZOWE Z GRUSZKAMI I SEREM TYPU FETA

Share on Facebook
10 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 170 g mąki pszennej razowej Pernerka
  • 135 g masła w temperaturze pokojowej (można zastąpić margaryną o smaku masła)
  • 1 jajo
  • Szczypta soli

NADZIENIE

  • 200 ml śmietanki do ubicia
  • 3 jaja
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże dojrzałe gruszki
  • 150 g sera typu feta
  • 2 szczypty soli

RADY I SZTUCZKI:

Ciasto możesz posypać też drobno posiekanymi orzechami.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw włóż do miski wszystkie składniki na ciasto i wyrób masę. Ciasto można też ugnieść w robocie z końcówką do ugniatania. Nagrzej piekarnik do temperatury190 stopni.
Następnie przełóż ciasto do formy, ubij, a spód ponakłuwaj widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na papier wysyp fasolę lub ryż i wstaw na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
W międzyczasie pokrój cebulę na plasterki, gruszkę w kostkę i rozkrusz ser feta. W misce wymieszaj bitą śmietanę, jaja i dodaj pozostałe składniki.
Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika, zdejmij fasole, a na ciasto połóż nadzienie.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.