CIASTO RAZOWE Z GRUSZKAMI I SEREM TYPU FETA
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 170 g mąki pszennej razowej Pernerka
- 135 g masła w temperaturze pokojowej (można zastąpić margaryną o smaku masła)
- 1 jajo
- Szczypta soli
NADZIENIE
- 200 ml śmietanki do ubicia
- 3 jaja
- 1 czerwona cebula
- 2 duże dojrzałe gruszki
- 150 g sera typu feta
- 2 szczypty soli
RADY I SZTUCZKI:
Ciasto możesz posypać też drobno posiekanymi orzechami.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw włóż do miski wszystkie składniki na ciasto i wyrób masę. Ciasto można też ugnieść w robocie z końcówką do ugniatania. Nagrzej piekarnik do temperatury190 stopni.
Następnie przełóż ciasto do formy, ubij, a spód ponakłuwaj widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na papier wysyp fasolę lub ryż i wstaw na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
W międzyczasie pokrój cebulę na plasterki, gruszkę w kostkę i rozkrusz ser feta. W misce wymieszaj bitą śmietanę, jaja i dodaj pozostałe składniki.
Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika, zdejmij fasole, a na ciasto połóż nadzienie.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.