CIASTO RABARBAROWE
SKŁADNIKI:
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 90 g cukru trzcinowego
- 1 jajo + 2 żółtka
- 40 ml śmietany do ubicia
- 40 g mąki migdałowej
- 40 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 40 g mąki orkiszowej Pernerka
- 80 g mąki razowej gryczanej Pernerka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
DO PRZYGOTOWANIA RABARBARU:
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżka Grand Marnier
- 1 łyżka cukru trzcinowego
RADY I SZTUCZKI:
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Jeżeli nie lubisz kwaśnego smaku, możesz połączyć rabarbar na przykład z truskawkami.
PRZYGOTOWANIE:
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania piany w jasnym kolorze. Następnie ubij jaja z żółtkami i śmietaną, i dodaj mąkę migdałową.
W misce wymieszaj mąkę orkiszową z gryczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodaj orzechy włoskie i sypką mieszankę.
Sparz rabarbar, obierz i pokrój w mniej więcej 1 cm plastry. Włóż rabarbar do miski, zalej Grand Marnier, posyp cukrem trzcinowym i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do formy na ciasto o średnicy 20 cm, połóż na nim rabarbar i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Poczekaj aż ciasto ostygnie.