CIASTO RABARBAROWE

Share on Facebook
8 - 10 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 jajo + 2 żółtka
  • 40 ml śmietany do ubicia
  • 40 g mąki migdałowej
  • 40 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 40 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 80 g mąki razowej gryczanej Pernerka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

DO PRZYGOTOWANIA RABARBARU:

  • 300 g rabarbaru
  • 1 łyżka Grand Marnier
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

RADY I SZTUCZKI:

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Jeżeli nie lubisz kwaśnego smaku, możesz połączyć rabarbar na przykład z truskawkami.

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania piany w jasnym kolorze. Następnie ubij jaja z żółtkami i śmietaną, i dodaj mąkę migdałową.
W misce wymieszaj mąkę orkiszową z gryczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodaj orzechy włoskie i sypką mieszankę.
Sparz rabarbar, obierz i pokrój w mniej więcej 1 cm plastry. Włóż rabarbar do miski, zalej Grand Marnier, posyp cukrem trzcinowym i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do formy na ciasto o średnicy 20 cm, połóż na nim rabarbar i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Poczekaj aż ciasto ostygnie.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.