CIASTO PRASKIE

Share on Facebook
2 porcji
3 / 5stopień trudności
150 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 25 dkg mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • mąki do posypania
  • suche drożdże
  • 1 żółtko
  • niecała ¼ łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki cukru kryształ lub drobnego
  • 50 ml oleju
  • 150  ml mleka
  • 1 łyżka masła do posmarowania ciastek

KRUSZONKA:

  • 4 dkg mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 4 dkg cukru pudru
  • 4 dkg masła
  • ½ łyżeczka cynamonu

KREM:

  • ½ litra mleka
  • 2 opakowania waniliowego budyniu w proszku
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka rumu
  • cukier puder do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Do miski do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, cukier, suche drożdże (ilość drożdży zgodnie ze wskazówkami producenta dotyczącymi ilości mąki), sól, żółtko, 50 ml oleju i 150 ml mleka. Zacznij wyrabiać w maszynie do ugniatania ciasta ustawionej na programie 1, a po minucie przełącz na program 2. Ugniecione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj ciasto na kruszonkę. Ugnieć rękoma w misce masło, cukier puder i mąkę średnio mieloną tak, aby powstały okruszki.
Zacznij przygotowywać krem.  Przygotuj go w ten sposób, że wpierw doprowadź do wrzenia mleko z budyniem w proszku. Budyń potem odstaw do wystygnięcia (podczas stygnięcia od czasu do czasu zamieszaj, aby nie powstał kożuch). Przestudzony budyń wymieszaj z miękkim masłem, rumem, cukrem pudrem i ubij mikserem.
Nagrzej piekarnik do temperatury 195 stopni. Wyrośnięte ciasto połóż na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego dwa kawałki, a następnie rozwałkuj je na okrągłe placki (o średnicy 16 cm) i grube na około 1 cm.  Brzegi ciasta (około 2 cm) jeszcze lekko rozgnieć, aby były cieńsze. Zwiększy się w ten sposób średnica ciasta. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekaj aż zupełnie wyrośnie. W ciepłej kuchni wystarczy 15 – 20 minut.
Wyrośnięte ciasta posmaruj masłem, a kruszonkę wymieszaj z cynamonem. Ciasta następnie posyp równomiernie kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż osiągną złocisty kolor. Trwa to około 18 minut, ale, uwaga, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Odstaw do wystygnięcia.
Ostudzone ciasta przekrój wpół, zdejmij górną część. Połowę kremu nałóż za pomocą rękawa cukierniczego na spód ciasta i przykryj górną częścią ciasta z kruszonką. To samo zrób z drugim ciastem.  Można podawać.

PRZYGOTOWANIE:

Cesto:

Do hnetacej misy dajte múku, cukor, sušené droždie (množstvo droždia podľa údaju výrobcu úmerne s množstvom múky), soľ, žĺtok, 50 ml oleja a 150 ml mlieka. Spracujte v hnetači na stupni 1, po minúte zvýšte na stupeň 2. Spracované cesto zakryte a nechajte vykysnúť. 

Medzitým si pripravte mrveničku. Rukami spracujte v miske maslo, práškový cukor a polohrubú múku tak, aby ste vytvorili mrveničku. 

Začnite pripravovať krém. Pripravíte ho tak, že najskôr uvaríte mlieko s pudingovým práškom. Puding potom nechajte vychladnúť (pri chladnutí ho občas premiešajte, aby sa nevytvorila koža). Vychladnutý puding zmiešajte so zmäknutým maslom, s rumom a práškovým cukrom a vymiešajte metličkou.

Predhrejte rúru na 195 °C. Vykysnuté cesto dajte na dosku posypanú múkou a vytvorte z neho dva bochníky, ktoré rozvaľkáte do okrúhleho tvaru (priemer 16 cm) na výšku cca 1 cm.  Okraje koláča (cca 2 cm) ešte trochu pritlačte, aby boli tenšie. Tým sa trochu zväčší aj priemer koláča. Preložte na plech s papierom na pečenie a nechajte dokysnúť. V teplej kuchyni postačí 15 – 20 minút.

Nakysnuté koláče potrite maslom a mrveničku premiešajte so škoricou. Koláče potom posypte rovnomerne mrveničkou. Vložte do vyhriatej rúry a upečte do zlatista. Trvá to cca 18 minút, ale pozor, každá rúra pečie trochu inak. Nechajte vychladnúť.

Vychladnuté koláče rozrežte, hornú časť odklopte. Polovicu krému naneste cukrárskym vrecúškom na spodnú časť koláča a prikryte hornou časťou koláča s mrveničkou. To isté urobte s druhým koláčom.  Môžete podávať.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.