CIASTO ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
BAZA
- 300 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 200 g mielonych orzechów (włoskie, migdały…)
- 1x proszek do pieczywa
- 100 g cukru
- 250 g margaryny o smaku masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę
NADZIENIE 1
- 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (mogą być też starte)
NADZIENIE 2
- 4 białka
- 100 g cukru
RADY I SZTUCZKI:
Ciasto piecze się w formie na ciasto o średnicy 27 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw wymieszaj wszystkie składniki na bazę i wyrób gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie równe części. 1/3 ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalki, pozostałą część ciasta owiń i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto z lodówki wykorzystaj na spód bazy. Rozwałkuj placek i włóż do formy na ciasto lub rękoma ułóż w formie. Na ciasto połóż jabłka, a na nie sztywną pianę z 4 białek i cukru.
Na koniec weź ciasto z zamrażalki i zetrzyj je na tarce na wierzch ciasta.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Sprawdzaj.