CIASTO MORELOWE Z KRATKĄ

Share on Facebook
12-15 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 proszek do pieczenia
  • Skórka cytrynowa starta z jednej cytryny

NADZIENIE

  • 1 śmietana
  • 2 opakowania twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 50 g cukru
  • morele bez pestek

RADY I SZTUCZKI:

Do wypieku wykorzystaliśmy blachę w rozmiarze 20×30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj skórkę cytrynową, żółtka i miękkie masło. Wyrób ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
W międzyczasie wymieszaj składniki nadzienia.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułóż morele (rozkrojoną częścią w dół), a morele polej nadzieniem.
Drugą część ciasta rozwałkuj na cienkie paski i ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.