CIASTO HRUSZKOWE Z NADZIENIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 220 g mąki orkiszowej Pernerka
- 60 g cukru
- 1 jajo
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- Szczypta soli
NADZIENIE MIGDAŁOWE
- 250 g tłustego twarogu
- 100 g cukru
- 2 jaja
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki stołowe mąki
GRUSZKI
- Około 3 gruszek
- 2 łyżki stołowe cukru
- Cynamon
- 3 łyżki stołowe rumu
- 500 ml wody
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw ze wszystkich składników wyrób ciasto, które przełóż do formy na ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem.
W garnku zagotuj gruszki, dodawszy uprzednio wszystkie składniki i porozkrajane na pół gruszki (bez gniazd nasiennych). Gotuj przez około 2 – 3 minuty, w zależności od tego, jak są gruszki dojrzałe. Gruszki powinny być raczej twardsze, jeszcze zmiękną w piekarniku.
Wymieszaj wszystkie składniki na krem, a następnie wlej go do formy z ciastem. Na ostatku dodaj gruszki, a wcześniej ponacinaj je z wierzchu.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.