CIASTKO Z KRUSZONKI Z TWAROGIEM

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 1 budyń czekoladowy (może być proteinowy, ale dobrze wybrać lepszy budyń z gorzkiej czekolady)
  • 2 łyżki stołowe holenderskiego kakao
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 50 g wybranej substancji słodzącej (my dodaliśmy ksylitol)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 miarka czekoladowego/waniliowego białka (można pominąć)
  • 4 łyżki stołowe wody

NADZIENIE TWAROGOWE:

  • 250 g miękkiego chudego twarogu
  • 500 g twardego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie waniliowego cukru trzcinowego
  • 40 g wybranej substancji słodzącej (my dodaliśmy ksylitol)
  • 1 miarka białka waniliowego (można pominąć)

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw je przynajmniej na godzinę do lodówki.
W tym samym czasie w dużej misce przygotuj nadzienie twarogowe. Do miski włóż twaróg, żółtko, substancję słodzącą, białko i wymieszaj. Potem ubij białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj z twarogiem.
Wyjmij po godzinie ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Mniejszą formę posmaruj masłem i posyp mąką.
Pierwszą część ciasta zetrzyj na spód formy, potem nałóż nadzienie twarogowe na wierch i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.