CIASTKA MORAWSKIE
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej Pernerka
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 110 g masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru trzcinowego
- sól
- jedno żółtko do posmarowania
NADZIENIE:
- 250 g twarogu
- 100 g mascarpone
- 2 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka konfitury z jagód
- Dobrej jakości dżem (można zrobić część z jagodami, a część z dżemem)
KRUSZONKA:
- 30 g masła
- 50 g mąki orkiszowej Pernerka
- 30 g cukru trzcinowego
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli zabraknie jagód na wszystkie ciastka, można do ciastka dodać łyżkę ulubionego dżemu.
PRZYGOTOWANIE:
Do 100 ml ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże i dodaj 2 łyżki stołowe cukru. Poczekaj aż wyrośnie zaczyn (około 15 minut).
Do dużej miski wsyp mąkę z solą, włóż do środka zaczyn, resztę cukru i mleko, masło i żółtka. Ugnieć rękoma nieklejące gładkie ciasto i odstaw je na 20 minut to wyrośnięcia.
Nożem odkrawaj kawałki ciasta do formowania ciastek z wyższym brzegiem i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Brzegi ciastek posmaruj żółtkiem. Nałóż za pomocą łyżki nadzienie twarogowe i posyp jagodami i przygotowaną kruszonką, którą możesz ugnieść rękoma z wymienionych składników.
Ciastka pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20 minut, aż brzegi nabiorą złocistego koloru.