CIASTKA MORAWSKIE

Share on Facebook
10 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 110 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sól
  • jedno żółtko do posmarowania

NADZIENIE:

  • 250 g twarogu
  • 100 g mascarpone
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka konfitury z jagód
  • Dobrej jakości dżem (można zrobić część z jagodami, a część z dżemem)

KRUSZONKA:

  • 30 g masła
  • 50 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 30 g cukru trzcinowego

RADY I SZTUCZKI:

Jeżeli zabraknie jagód na wszystkie ciastka, można do ciastka dodać łyżkę ulubionego dżemu.

PRZYGOTOWANIE:

Do 100 ml ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże i dodaj 2 łyżki stołowe cukru. Poczekaj aż wyrośnie zaczyn (około 15 minut).
Do dużej miski wsyp mąkę z solą, włóż do środka zaczyn, resztę cukru i mleko, masło i żółtka. Ugnieć rękoma nieklejące gładkie ciasto i odstaw je na 20 minut to wyrośnięcia.
Nożem odkrawaj kawałki ciasta do formowania ciastek z wyższym brzegiem i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Brzegi ciastek posmaruj żółtkiem. Nałóż za pomocą łyżki nadzienie twarogowe i posyp jagodami i przygotowaną kruszonką, którą możesz ugnieść rękoma z wymienionych składników.
Ciastka pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20 minut, aż brzegi nabiorą złocistego koloru.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.