CIASTKA MALINOWE Z WIŚNIOWKĄ
SKŁADNIKI:
FRANCUSKIE CAISTO PARZONE
- 205 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 120 g wody
- 135 g mleka
- 100 g masła
- 13 g drobnego cukru
- 3 g soli
- 275 g jaj
MALINOWY CREME PATISSIERE
- 350 g malin
- 100 g wody
- 50 g wiśniówki
- 80 g żółtek
- 125 g drobnego cukru
- 50 g budyniu waniliowego
- 50 g masła
- 1 laska wanilii
- 250 g śmietany do ubijania
DO WYKOŃCZENIA
- 30 g maliny liofilizowane
- 250 g cukier puder
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Odmierz wszystkie składniki do garnka oprócz mąki i jaj. Zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj do powstania jednolitego nielepiącego się ciasta. Zdejmij z ognia. Pozostaw aż ostygnie, dodaj po częściach jaja.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki uformuj wianuszki o średnicy około 7 cm. Posyp cukrem pudrem. Upiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C aż się zrumienią. Pozostaw jeszcze przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, aby rezultat był bardziej udany.
Zblenduj maliny, wodę i wiśniówkę na nadzienie aż powstanie gładka masa. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj przez 2 – 3 minuty. Przelej do miski, przykryj folią i poczekaj aż ostygnie. Zimny sos malinowy zblenduj aż powstanie jednolita masa, ręcznie zmieszaj z dobrze ubitą śmietaną.
Ponakładaj ją na przecięte spody ciastek, posyp częściami liofilizowanych malin i poprzykrywaj górną częścią. Pozostałe maliny przecedź na ciastka przez gęste sito. Wstaw na około godzinę do lodówki i podawaj.