CIASTKA MALINOWE Z WIŚNIOWKĄ

Share on Facebook
25 porcji
5 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

FRANCUSKIE CAISTO PARZONE

  • 205 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 120 g wody
  • 135 g mleka
  • 100 g masła
  • 13 g drobnego cukru
  • 3 g soli
  • 275 g jaj

MALINOWY CREME PATISSIERE

  • 350 g malin
  • 100 g wody
  • 50 g wiśniówki
  • 80 g żółtek
  • 125 g drobnego cukru
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 250 g śmietany do ubijania

DO WYKOŃCZENIA

  • 30 g maliny liofilizowane
  • 250 g cukier puder

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Odmierz wszystkie składniki do garnka oprócz mąki i jaj. Zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj do powstania jednolitego nielepiącego się ciasta. Zdejmij z ognia. Pozostaw aż ostygnie, dodaj po częściach jaja.
Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki uformuj wianuszki o średnicy około 7 cm. Posyp cukrem pudrem. Upiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C aż się zrumienią. Pozostaw jeszcze przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, aby rezultat był bardziej udany.
Zblenduj maliny, wodę i wiśniówkę na nadzienie aż powstanie gładka masa. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj przez 2 – 3 minuty. Przelej do miski, przykryj folią i poczekaj aż ostygnie. Zimny sos malinowy zblenduj aż powstanie jednolita masa, ręcznie zmieszaj z dobrze ubitą śmietaną.
Ponakładaj ją na przecięte spody ciastek, posyp częściami liofilizowanych malin i poprzykrywaj górną częścią. Pozostałe maliny przecedź na ciastka przez gęste sito. Wstaw na około godzinę do lodówki i podawaj.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.