CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

Share on Facebook
6 - 8 porcji
3 / 5stopień trudności
450 min

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE ZACZYNU ŻYTNIEGO

  • 2 łyżeczki zaczynu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 150 ml przegotowanej wody

DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA:

  • 130 g ziaren słonecznika
  • 130 g mąki razowej orkiszowej Pernerka
  • gotowy zaczyn żytni
  • 20 g pestek dyni
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich (grubo posiekanych)
  • 60 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion sezamu
  • 25 g nasion chia
  • 25 g psyllium (błonnik rozpuszczalny)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżki octu winnego
  • 1 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200 – 250 ml wody

RADY I SZTUCZKI:

Ziarna dodawane do chleba można dobrać wedle własnych upodobań, wystarczy zachować proporcje.

PRZYGOTOWANIE:

Kwas wymieszaj z mąką i wodą. Przykryj go i postaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnie weź 2 łyżeczki wyrośniętego zaczynu do słoika, zakryj ręcznikiem papierowym i wstaw do lodówki na kolejne wypieki.
Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.
W drugiej misce przygotuj letnią wodę wymieszaną z olejem kokosowym, solą, miodem i octem winny. Dodaj ją do sypkiej mieszanki i razem z zaczynem wymieszaj.
Ciasto na chleb przełóż do dobrze posmarowanej formy (najlepiej olejem kokosowym) i dobrze ułóż.
Tak przygotowany chleb odstaw do wyrośnięcia na 4 -6 godzin.
Chleb piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (jeżeli masz formę silikonową, w połowie pieczenia chleb wyjmij na kratkę i dopiecz bez formy, aby skórka była chrupiąca).

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.