CHLEB ŻYTNI Z MĄKĄ ORKISZOWĄ

Share on Facebook
1 porcji
3 / 5stopień trudności
1100 min

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki żytniej razowej Pernerka
  • 20 dkg mąki orkiszowej Pernerka
  • 2 łyżeczki soli
  • suche drożdże na pół kilo mąki
  • 1 łyżeczka cukru kryształ lub drobnego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 4 dcl wody
  • 6 łyżek ziarenek słonecznika (do smaku)
  • 1 łyżka smalcu do posmarowania formy

RADY I SZTUCZKI:

Chleb zacznij kroić dopiero jak ostygnie.

PRZYGOTOWANIE:

Formę 10 x 30 posmaruj smalcem. Przesiej obie mąki przez sito, dodaj sól, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mielonego kminku, ziarna słonecznika, drożdże i wodę. Wyrób ciasto w maszynie do ugniatania wpierw przez minutę w programie 1, a potem zmień na program drugi na kolejne mniej więcej 2 minuty. (Ciasto może być trochę rzadsze, rosnąć i piec się będzie w piekarniku).
Przełóż ciasto do posmarowanej formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Na dolną półkę piekarnika wstaw foremkę z 2 dcl letniej wody. Po dwudziestu minutach pieczenia wyjmij foremkę z wodą i zmniejsz temperaturę na 190 stopni. Uważaj podczas otwierania piekarnika, żeby nie oparzyć się parą, która się z niego wydobędzie. Piecz przez kolejnych 20 minut. Wyjmij na kratkę i poczekaj aż ostygnie.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.