CHLEB WIELKANOCNY

Share on Facebook
1 bochník porcji
2 / 5stopień trudności
180 min

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 3 żółtka
  • 150 ml śmietany
  • 80 ml mleka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g siekanych migdałów do posypania na koniec
  • skórka z jednej cytryny
  • 21 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

RADY I SZTUCZKI:

Dzień wcześniej namocz rodzynki w rumie, bochenek będzie miał dzięki temu bardziej intensywny smak.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw przygotuj zaczyn. Do małej misy nalej letnie mleko. Do mleka wrzuć rozdrobnione drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 50 g mąki, a całość zmieszaj w gładkie ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki z solą, a po środku zrób dołek. Do dołka wlej śmietanę i zaczyn. Dodaj cukier, żółtka, miękkie masło, rodzynki, migdały i skórkę z cytryny. Następnie wszystko wymieszaj łyżką. Następnie mieszankę wyłóż na stolnicę i ugniataj ją dotąd, aż uzyskasz gładkie, spójne ciasto. Ciasto włóż z powrotem do miski, zakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do urośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego okrągły bochenek, połóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekaj kolejnych 30 minut aż wyrośnie. Rozgrzej piekarnik na 160°C. Wyrośnięty bochenek natnij z wierzchu, robiąc krzyż, posmaruj skłóconym jajem, posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.