CHACZAPURI Z MĄKI RAZOWEJ

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
45 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej razowej Pernerka
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 20 g drożdży
  • 2 jaja
  • 1 szczypta soli

NADZIENIE:

  • 150 g sera mozzarella
  • 150 g sera bałkańskiego
  • 150 g sera typu feta
  • 150 g oliwek

RADY I SZTUCZKI:

Do surowego nadzienia możesz dodać usmażoną cebulę.
Nadzienie można w dowolny sposób modyfikować. Można na przykład przyrządzić nadzienie mięsne.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj zaczyn do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie składniki z zaczynem i ugnieć gładkie ciasto, a następnie odstaw je na około 30 minut to wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj nadzienie: pokrój ser na małe kawałki i wszystko wymieszaj a na koniec dodaj oliwki.
Podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj na okrągły placek.
Pierwszy placek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż w środku nadzienie i przykryj drugim plackiem, a brzegi dociśnij do pierwszego placka.
Posmaruj jajkiem i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.