CHACZAPURI Z MĄKI RAZOWEJ
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej razowej Pernerka
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 20 g drożdży
- 2 jaja
- 1 szczypta soli
NADZIENIE:
- 150 g sera mozzarella
- 150 g sera bałkańskiego
- 150 g sera typu feta
- 150 g oliwek
RADY I SZTUCZKI:
Do surowego nadzienia możesz dodać usmażoną cebulę.
Nadzienie można w dowolny sposób modyfikować. Można na przykład przyrządzić nadzienie mięsne.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj zaczyn do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie składniki z zaczynem i ugnieć gładkie ciasto, a następnie odstaw je na około 30 minut to wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj nadzienie: pokrój ser na małe kawałki i wszystko wymieszaj a na koniec dodaj oliwki.
Podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj na okrągły placek.
Pierwszy placek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż w środku nadzienie i przykryj drugim plackiem, a brzegi dociśnij do pierwszego placka.
Posmaruj jajkiem i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.