BUŁKI I ROGALIKI Z MĄKI RAZOWEJ

Share on Facebook
9 porcji
1 / 5stopień trudności
80 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 50 dkg mąki pszennej razowej Pernerka
  • suche drożdże na ½ kg mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru kryształ lub drobnego
  • 30 ml oleju
  • 320 ml letniej wody

I DALEJ:

  • jajo i 2 łyżki mleka do posmarowania
  • różne ziarna do posypania według upodobania
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto ugnieć dobrze w mieszarce do ciast. Przełóż do posmarowanej tłuszczem misy, przykryj i odstaw aż dobrze wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto połóż na stolnicę i podziel na kawałki o wadze około 10 dkg.
Każdy kawałek podziel jeszcze na 3 części, a każdą część rozciągnij aż osiągnie długość około 15 cm. Spleć i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uplecione bułki przykryj i pozostaw, aby dobrze wyrosła. Może to zająć nawet 1/2 godziny. Posmaruj skłóconym jajem z mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz z TERMOOBIEGIEM w temperaturze 220 stopni przez około 14 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.