BUŁKI I ROGALIKI Z MĄKI RAZOWEJ
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 50 dkg mąki pszennej razowej Pernerka
- suche drożdże na ½ kg mąki
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cukru kryształ lub drobnego
- 30 ml oleju
- 320 ml letniej wody
I DALEJ:
- jajo i 2 łyżki mleka do posmarowania
- różne ziarna do posypania według upodobania
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto ugnieć dobrze w mieszarce do ciast. Przełóż do posmarowanej tłuszczem misy, przykryj i odstaw aż dobrze wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto połóż na stolnicę i podziel na kawałki o wadze około 10 dkg.
Każdy kawałek podziel jeszcze na 3 części, a każdą część rozciągnij aż osiągnie długość około 15 cm. Spleć i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uplecione bułki przykryj i pozostaw, aby dobrze wyrosła. Może to zająć nawet 1/2 godziny. Posmaruj skłóconym jajem z mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz z TERMOOBIEGIEM w temperaturze 220 stopni przez około 14 minut.