BUŁKI DO BURGERÓW
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 290 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 5 g suchych drożdży
- 2 jaja
- 40 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 150 ml letniego mleka
- 1 jajko do posmarowania
- sezam do posypania
RADY I SZTUCZKI:
Bułki możesz posypać na przykład też tartym serem.
PRZYGOTOWANIE:
Wsyp mąkę do miski, a po środku zrób dołek, wlej do niego ½ mleka i dosyp drożdże i cukier. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odczekaj aż wyrośnie zaczyn (około 15 minut).
Teraz dodaj pozostałe składniki (jaja, masło, pozostałą ilość mleka i sól) i dokładnie wyrób ciasto. Najlepiej ugniatać w robocie przez około 10 – 15 minut, jeżeli ugniatasz ciasto rękoma, przeznacz na to tyle samo czasu. Lepkie ciasto, które powstanie, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformuj bułkę i połóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw pod ściereczką na kolejnych 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ją skłóconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C.