BUŁECZKI JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
- 180 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 250 g mąki orkiszowej Pernerka
- 250 ml wody
- 100 g jogurtu
- 50 g masła
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży
- nasiona kopru włoskiego do posypania
RADY I SZTUCZKI:
Z ciasta na bułeczki można też upiec cały bochenek chleba.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw przygotuj zaczyn w taki sposób, że do dużej miski wlej wodę, dodaj suchych drożdży, cukier, mąkę orkiszową i całość zmieszaj w gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw zaczyn w cieście do wyrośnięcia. W międzyczasie do drugiej miski przesiej mąkę żytnią, wmieszaj do niej sól, pokrojone masło, jogurt i całość wymieszaj.
Połącz obie masy. Najlepiej jest przemieścić zaczyn do sypkiej mieszanki. Wymieszaj ciasto łopatką, a pozostałą część pracy niech wykona robot. Ugniataj ciasto końcówką z hakiem na średnich obrotach przez około 10 minut, dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą. Następnie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i jeszcze przez 10 minut je ugniataj aż ciasto całkowicie przestanie się lepić i zyska g gładką i sprężystą konsystencję. Ugniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w misce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części, a następnie uformuj z nich małe bułki. Bułki przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmaruj skłóconym jajkiem, przetnij z wierzchu nożem i posyp nasionami kopru włoskiego. Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz je jeszcze przez kolejne 15 minut.