BOŻONARODZENIOWY PIENIEK
SKŁADNIKI:
CIASTO NA ROLADĘ
- 5 jaj
- 225 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 40 g holenderskiego kakao
- szczypta soli
NADZIENIE
- 400 g kompotu wiśniowego
- 3 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka kirschu (można zastąpić rumem)
- 1 łyżka skrobi
- 300 ml śmietany do ubijania
- 3 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kirschu (można zastąpić rumem)
POLEWA
- 125 ml śmietany do ubijania
- 180 g czekolady z wysoką zawartością kakao
- wiórki czekoladowe
RADY I SZTUCZKI:
Wiórki czekoladowe można łatwo zrobić w domu. Wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę z masłem i wylać na papier do pieczenia. Następnie trzeba schłodzić aż czekolada stwardnieje. Potem połamać w płatki o wymiarach około 2,5 x 5 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W misce ręcznym mikserem ubij żółtka i połowę cukru, aż masa stanie się jasna i gęsta. Wmieszaj wanilię i odstaw. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj kakao i sól. W trzeciej misce ubij na sztywno białka z cukrem.
Następnie wymieszaj masę z żółtkami z mieszanką z mąką, a na koniec wmieszaj ubite białka.
Ciasto rozetrzyj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
Po upieczeniu zwiń jeszcze ciepłą roladę razem z papierem do pieczenia.
W garnku zagotuj 250 ml soku z kompotu z wiśni, dodaj kirsch lub rum, cukier i zagotuj. Na koniec wmieszaj skrobię i odstaw aż zgęstniej. Potem wmieszaj wydrylowane czereśnie i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ubij śmietanę z cukrem i kirschem lub rumem.
Wyjmij roladę i posmaruj masą ze śmietaną, na śmietanę nałóż mieszankę z czereśniami. Teraz zwiń.
Zagotuj śmietanę, dodaj czekoladę, poczekaj aż się rozpuści i ostygnie, a następnie zmiksuj delikatnie mikserem. Cały proces zajmuje około 15 minut. Potem nałóż na roladę.
Na koniec ozdób wiórkami czekoladowymi.