BOŻONARODZENIOWA CHAŁKA

Share on Facebook
1 porcji
4 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 150 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 110 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 biały jogurt
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka migdałów
  • 2 szklanki rodzynek

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj łyżkę mąki, łyżkę cukru, odrobinę letniego mleka i drożdże. Poczekaj aż wyrośnie zaczyn około 15 minut. W międzyczasie wymieszaj mąkę, cukier, sól.
Następnie dodaj pozostałe składniki wraz z zaczynem, orzechami i rodzynkami. Ugniataj ciasto najlepiej robotem przez około 10 minut.
Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. (Nie dłużej, żeby ciasto nie wyrosło za duże).
Odczekaj jeszcze chwilę aż upleciona chałka na blasze wyrośnie, chałka powinna dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Posmaruj jajkiem i posyp migdałami.
Piecz w temperaturze 190 stopni przez 10 minut, a następnie w temperaturze 175 stopni przez 50 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.