BISZKOPT Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI:
BAZA:
- 240 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 100 g roztopionego masła
- 160 g cukru kryształ
- 3 jaja
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- masło i mąka krupczatka do posypania formy
NADZIENIE:
- 600 g wydrylowanych wiśni
- 4 cl Grand Marnier
- 3 łyżki cukru trzcinowego
KRUSZONKA:
- 40 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 120 g mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)
RADY I SZTUCZKI:
Biszkopt to doskonały deser, do którego pasują nie tylko wiśnie, ale też czereśnie, truskawki, porzeczki lub rabarbar. Biszkopt nie musi być tylko z jednym rodzajem owoców, możesz spokojnie upiec z kilkoma rodzajami.
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku roztop masło i poczekaj aż ostygnie.
W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól himalajską.
Do jasnej piany delikatnie wmieszaj sypką mieszankę z drugiej miski. Na koniec stopniowo dodaj masło.
Formę na ciasto posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką krupczatką.
Wydrylowane wiśnie włóż do miski z likierem Grand Marnier, cukrem trzcinowym i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wiśnie odsącz.
Ciasto przelej do formy na ciasto i obłóż wiśniami.
W misce przygotuj z masła, cukru i mąki migdałowej kruszonkę do równomiernego posypania ciasta.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut.