BARANEK Z BITEJ ŚMIETANY
SKŁADNIKI:
- 10 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- 10 dkg mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 2 dl śmietany do ubicia 31%
- 15 dkg cukru kryształ lub drobnego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 – 5 jaj (ugotowanych w skorupce 25 dkg)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- masło i mąka krupczatka do formy
RADY I SZTUCZKI:
Baranka upiecz w piekarniku na dolnym poziomie, aby dobrze upiekło się również ciasto od spodu formy.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj z mąką proszek do pieczenia, dodaj pozostałe składniki. Wpierw wymieszaj łyżką, a następnie ubij mikserem. Nie martw się, jeśli cukier się nie zupełnie rozpuści, tak ma być.
Przełóż ciasto do dużej foremki na baranka posmarowanej masłem i oprószonej mąką krupczatką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na dolny poziom i ustaw 170 stopni.
Foremkę postaw na kratkę, warto to dodać, ponieważ są osoby, które stawiają foremkę na blachę.
Piecz przez 55 – 60 minut. Przed zakończeniem pieczenia koniecznie trzeba w ciasto wbić patyczek lub wykałaczkę i jeżeli ciasto się nie klei, oznacza to, że jest gotowe.
Wyjmij baranka na kratkę i poczekaj aż ostygnie.
Pamiętaj, że każda foremka ma inną grubość. Czas pieczenie może być przez to w zależności od formy różny.