BABKA DROŻDŻOWA Z MIGDAŁAMI I JAGODAMI

Share on Facebook
10 porcji
2 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

  • 60 g rodzynek
  • 300 g mąki orkiszowej razowej Pernerka BIO
  • 40 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g mleka
  • 8 g drożdży
  • 70 g masła
  • 5 g soli morskiej

Do wykończenia

  • dżem jagodowy
  • świeży tymianek
  • cukier puder

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Włóż do miski wszystkie zważone składniki oprócz rodzynek i wyrób łyżką drobno mieszane lśniące ciasto. Nie trzeba dodawać więcej mąki; ciasto zgęstnieje, jak postoi. Na sam koniec wmieszaj rodzynki. Odstaw przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Foremkę na babkę posmaruj na wpół płynnym masłem i posyp tartymi migdałami. Wyrośnięte ciasto krótko ugnieć i uformuj brioszkę. Zrób w niej dziurkę (jak w donacie) i delikatnie przełóż do przygotowanej formy. Poczekaj aż potroi swoją objętość. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut.
Poczekaj aż ostygnie i posyp cukrem. Na polewę zagotuj 3 łyżki dżemu, łyżkę wody i kilka gałązek tymianku. Nałóż ją na babkę póki będzie jeszcze letnia. Ozdób tymiankiem i podawaj z uśmiechem na ustach. Jest naprawdę wyśmienita!!!

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.