JAK WYBRAĆ MĄKĘ NA ŚWIĄTECZNE WYPIEKI

Wraz z nadchodzącym Bożym Narodzeniem pojawia się pytanie, ile rodzajów pierniczków będziemy piec w tym roku i jaką mąkę do tego wybierzemy. Oferta dostępnych w sprzedaży mąk jest coraz bardziej urozmaicona, a to jest dobra okazja, by urozmaicić świąteczne wypieki. Nie musimy przecież piec wszystkich wypieków z „klasycznej” mąki pszennej. Doskonale do świątecznych wypieków posłużą nam mąki razowe zmielone na drobno oraz mąka gryczana i ryżowa. Przyjrzyjmy się, do czego nadają się poszczególne mąki i co możemy z nich upiec.

MĄKA ORKISZOWA

Mąka orkiszowa cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Dla niektórych jest to co prawda interesująca nowość, ale fakt faktem, że mąkę orkiszową w znacznej mierze wykorzystywali już nasi przodkowie. Mąka orkiszowa stanowi dobrą alternatywę dla mąki pszennej i dodaje potrawom delikatnego smaku i zapachu orzecha laskowego, dlatego można po nią bez obaw sięgnąć zamiast mąki pszennej. Jeżeli jeszcze jej nie znasz i chcesz ją jak najszybciej spróbować, możesz ją na początku zmieszać z mąką pszenną. Bez obaw, sprawdziliśmy to, możesz nam śmiało zaufać. Do wyboru mamy razową mąkę orkiszową i mąkę orkiszową. Co w takim razie można upiec z mąk orkiszowych na Święta?

CO MOŻNA UPIEC Z MĄKI ORKISZOWEJ?

Odpowiedź jest prosta. Właściwie wszystko. Do wyboru mamy razową mąkę orkiszową i mąkę orkiszową. Orkiszowa razowa Pernerka charakteryzuje się, podobnie jak pozostałe mąki razowe, wysoką zawartością błonnika. Mąka ta zawiera aż 15 g błonnika na porcję 100 g. Możesz z niej upiec świetną chałkę (po zmieszaniu z mąką pszenną TYP 530), a jeżeli chcesz mieć chałkę tylko z mąki orkiszowej, mamy dla ciebie taki oto przepis. Z mąki orkiszowej stanowczo warto upiec strucla z jabłkami lub orkiszowe kruche ciasteczka, a także waniliowe rogaliki. Jeżeli chcesz urozmaicić swoje świąteczne wypieki i przygotować coś nowego, możesz upiec węgierskie bajgli – zawijane ciasto bożonarodzeniowe z orzechowym lub makowym nadzieniem.

Dlaczego właściwie warto dodawać orkisz? Oprócz delikatnego i dobrego smaku i zapachu, orkisz (pełna nazwa to „orkisz pszenica”) charakteryzuje się wyższą zawartością substancji mineralnych i białka. Jest lekkostrawna, ale trzeba wiedzieć również to, że nie jest bezglutenowa.

ŻYTNA, RYŻOWA I GRYCZANA PERNERKA

Oprócz mąki pszennej i orkiszowej możecie na Boże Narodzenie piec też z innych rodzajów mąki. Zdecydowanie warto spróbować, śmiało, nie ma się czego bać, a rezultat na pewno miło was zaskoczy. Na pewno wiedzieliście, że razowa żytnia Pernerka nadaje się do pieczenia chleba, rogalików i przygotowania zakwasu. Ale czy wiecie, że sprawdza się do słodkich wypieków? Oprócz wyśmienitego miodownika, który możecie piec przez cały rok, okres świąteczny jest idealny do wypróbowania pierniczków z żytniej mąki razowej. Smakują cudownie, a do tego dzięki wykorzystaniu razowej mąki żytniej są bogatsze w błonnik.

Lecz nie tylko mąka żytnia świetnie nadaje się do świątecznych wypieków. Doskonała jest też razowa mąka gryczana. Możecie z niej upiec gryczane rogaliki waniliowe, które będą się same rozpływać w ustach. Mąka gryczana sprawdza się do przygotowywania naleśników i racuchów lub do robienia ciast, herbatników i placków. Gryka to cenne źródło błonnika, witamin i substancji mineralnych, zwłaszcza rutyny, która korzystnie wpływa na cały układ naczyniowy.

Mąkę gryczaną możecie też wykorzystać do pieczenia ulubionych pierniczków. Jeżeli macie ochotę wypróbować, oprócz tych z mąki żytniej, również inne, wypróbujcie nasz przepis, gdzie obok mąki gryczanej znajdziecie również ryżową Pernerkę. Zaletą tych pierniczków jest, poza samym smakiem, również to, że od razu są miękkie i dlatego można je upiec na ostatnią chwilę. Mąkę ryżową możemy wykorzystać nie tylko do pierniczków. Mąka ryżowa nadaje się do przygotowywania deserów, pieczenia herbatników, chleba, naleśników, klusek, knedli i wielu innych wytrawnych i słodkich potraw.

MĄKA PSZENNA

I na koniec „klasyka” – mąka pszenna. Mąka pszenna też jest elementem Świąt. Jakie przepisy możemy doradzić Wam w tym roku? Wypróbujcie francuski styl i zróbcie bożonarodzeniowy pieniek. Ten przysmak przygotowują nie tylko Francuzi, ale też Belgowie, Szwajcarzy, Kanadyjczycy i przedstawiciele kilku innych narodowości. Bożonarodzeniowa strucla (w odróżnieniu od poprzedniej jest bez jabłek) dotarła do nas z Niemiec. Tego słodkiego rarytasu, pełnego rodzynek i innych smakołyków, z pewnością nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Znajdziecie też na niego liczne przepisy.

Poszczególne mąki można wypróbować nie tylko w świątecznych przepisach. Inspirację znajdziecie na naszej stronie w zakładce PRZEPISY, na Facebooku i Instagramu Pernerki.

Udanych wypieków!

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.