DLACZEGO NA WIELKANOC PIECZE SIĘ BARANEK

Każde święta oraz okresy mają swoje tradycje i zwyczaje, które ludzie od setek lat pielęgnują. Wielkanoc nie stanowi pod tym względem wyjątku. Najbardziej rozpowszechnionym symbolem Wielkiejnocy jest baranek. Czy wiecie, dlaczego baranek piecze się akurat na Wielkanoc? Albo też, gdzie zrodziła się tradycja pieczenia baranka i co właściwie symbolizuje?

DLACZEGO BARANEK JEST SYMBOLEM WIELKIEJNOCY

Tradycja jego wypieku na Wielkanoc wywodzi się z czasów biblijnych, ma kilka tysięcy lat i sięga aż do czasów Mojżesza, który wyprowadził naród Izraela z egipskiej niewoli w „wielką noc”. Na pamiątkę tego wyswobodzenia ustanowiono święto, podczas którego każda rodzina żydowska miała przyprowadzić do świątyni baranka, złożyć go w ofierze, a jego krew odnieść do ołtarza. Złożony w ofierze baranek był następnie pieczony na ogniu i spożywany z chlebem sporządzonym bez użycia zakwasu.

Chrześcijaństwo zna tradycję pieczenia baranka już od średniowiecza i zaczęło wykorzystywać baranka jako symbol Jezusa Chrystusa, który przelał swoją niewinną krew, umierając na krzyżu na Golgocie. Zgodnie z wiarą chrześcijańską Jezus został jak baranek, złożony w ofierze za zbawienie świata i ma nas oswobodzić z niewoli grzechu. Jest symbolem niewinności i naszego zbawienia. Ciekawe, że sam Jezus podczas ostatniej wieczerzy z apostołami, przypadającej na czas dzisiejszej Wielkiejnocy, jadł właśnie baranka. Tak stwierdza Biblia w Ewangelii wg św. Łukasza.

Przejdźmy z historii z powrotem do pieczenia. Kiedy dokładniej na popularności zyskał słodki pieczony baranek, wypierając potrawę z jagnięciny, nie da się jednoznacznie stwierdzić. Przepisów na baranka są dziś dziesiątki, a może nawet setki. Najczęstsza wersja to baranek upieczony z klasycznej mąki pszennej.

JAK UPIEC BARANKA

Baranek najczęściej przygotowywany jest z klasycznego ciasta ucieranego, może też być drożdżowy. We Francji w niektórych domach baranek je się z pieczonymi karmelizowanymi jabłkami. Wersji jest wiele i jest z czego wybierać. Nie musicie też wcale upierać się przy mące pszennej. Jeżeli w tym roku szukacie nowości, jeżeli chodzi o wypieki, śmiało możecie zaryzykować baranka z ryżowej Pernerki. Jest to interesująca zmiana, którą możecie wzbogacić wielkanocny stół. Z tego samego ciasta nie trzeba piec tylko baranka. Doskonale nadaje się też na babkę lub muffiny. 

A kiedy powinno się piec baranka? Zgodnie z tradycją baranka powinno się piec na Wielką Sobotę, podobnie jak pieczono chleb wielkanocny. Dodajmy, gwoli ścisłości, że judasze piekło się na Wielki Czwartek. Poniedziałek Wielkanocny nie obejdzie się bez bożych łask. Na Wielki Piątek nie było wypieków, był post.

Polecane wypieki wielkanocne: Na wielkanocne wypieki oprócz klasycznej mąki pszennej doskonale nadaje się również orkiszowa Pernerka. Można ją w dowolnych proporcjach zmieszać ze zwykłą mąką pszenną. Można ją bez obawy zamienić orkiszową Pernerką. Więcej się o niej dowiecie tutaj. 

O tym, dlaczego piecze się judasze, możecie przeczytać tu.

O tym, dlaczego piecze się chleb wielkanocny (cz. mazanec), możecie przeczytać tu.

O bożych łaskach możecie przeczytać tu. 

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.