ORKISZOWE HERBATNIKI MAŚLANE

Share on Facebook
12 porcji
1 / 5stopień trudności
40 min

SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 jabłko
  • 40 g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki sody

RADY I SZTUCZKI:

Jeżeli chcesz coś zmienić, możesz zamienić skórkę z cytryny na skórkę z pomarańczy BIO, a herbatniki będą znowu miały inny charakter.

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sodę, cynamon, płatki i na drobno pokrojone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Umyj jabłko, obierz je i zetrzyj na tarce na większe wiórki. Przygotowane jabłko dodaj do miski do sypkiej mieszanki. Następnie dorzuć do niej jajo, miękkie masło i skórkę z cytryny. Wyrób wszystko ręką i połącz w gładkie kompaktowe ciasto, a następnie włóż je na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, a potem dłonią zrób z niej równe placuszki.
Przygotowane herbatniki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieczenia na 25 minut do piekarnika, który będzie rozgrzany do 180°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.