PIERNIK GRYCZANY CIĘTY

Share on Facebook
1 plech porcji
1 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 450 ml mleka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 10 g holenderskiego kakao
  • 3 jaja
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody spożywczej
  • 1 łyżka oleju

RADY I SZTUCZKI:

Zimny piernik przekrój w pół i posmaruj konfiturą, a z wierzchu ozdób bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw posiekaj orzechy na drobno. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy, orzechy i oba cukry wsyp do dużej miski i całość dobrze wymieszaj. Do sypkiej mieszanki dodaj jaja, olej, mleko i całość zmieszaj tak, aby powstało rzadkie półpłynne ciasto. Formę lub blachę z rantem posmaruj masłem i oprósz mąką. Na blachę wylej ciasto, wyrównaj jej powierzchnię i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130°C na 10 minut, a następnie zwiększ temperaturę na 150°C i piecz przez kolejnych 30 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.