RACUCHY GRYCZANE
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 250 ml mleka kokosowego
- 50 g płatków owsianych
- 2 jaja
- 20 g miodu
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli do przyozdobienia racuchów użyjesz twarogu w kostce, rozrzedź go mlekiem kokosowym, a będzie miał jeszcze mocniejszy kokosowy smak.
PRZYGOTOWANIE:
Płatki wsyp do dużej miski, zalej je mlekiem kokosowym, wymieszaj i odstaw na chwilę, żeby zmiękły. Do przygotowanych płatków dodaj jaja, mąkę i miód, a następnie porządnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na patelni roztop odrobinę masła klarowanego i łyżką na nie kładź racuchy. Każdy racuch podsmaż na małym ogniu z obu stron po około 2 minuty. Racuchy przyozdób twarogiem, owocami i polej miodem.