ORKISZOWA CHAŁKA BOŻONARODZENIOWA

Share on Facebook
2 vianočky porcji
3 / 5stopień trudności
80 min

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 300 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 100 g masła
  • 20 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka + jajo do posmarowania
  • 150 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałów
  • szczypta soli

RADY I SZTUCZKI:

Rodzynki dobrze jest namoczyć na noc w rumie. Chałkę najlepiej jest w trzech miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków, aby się warkocze nie zsunęły na bok i już uplecioną odstawić przed wstawieniem do piekarnika jeszcze 10 minut do wyrośnięcia.

PRZYGOTOWANIE:

W misce przygotuj zaczyn: w 100 ml letniego mleka wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru trzcinowego i odstaw w ciepłe miejsce.
W misce zmieszaj obie mąki. Masło ubij z cukrem, mlekiem, solą i żółtkami, a następnie dodaj razem z zaczynem do mąk. Na koniec dodaj rodzynki i wyrób ciasto, a potem odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Wyrośnięte ciasto podziel na pół i uformuj 9 takich samych węży. Wpierw upleć warkoczyk z 4 węży, potem z 3, a na koniec z 2 i ułóż je na sobie w kupkę. Posmaruj ubitym jajem, posyp płatkami migdałów.
Chałkę piecz przez około 35 minut w temperaturze 180°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.