ORKISZOWE CIASTKA LINECKIE

Share on Facebook
8 porcji
2 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

  • 110 g cukru pudru
  • 220 g masła
  • 310 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
  • starta skórka z cytryny
  • konfitura

RADY I SZTUCZKI:

Ciastka zawiń w papier i włóż do kartonu. Trzymaj w suchym i chłodnym miejscu, a zachowają bardzo długo smak.

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj masło, żółtka, a wszystko dobrze ugnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2 mm i foremką wykrój wybrane kształty. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 9 minut. Poczekaj aż upieczone kółka ostygną, połącz je konfiturą, a na koniec posyp cukrem pudrem.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.