ORKISZOWE OBWARZANKI
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej Pernerka
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 10 g soli
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 2 cebula
- 1 łyżka cukru trzcinowego
RADY I SZTUCZKI:
Smażoną cebulę w obwarzankach możesz zastąpić na przykład oliwkami, suszonymi pomidorami namaczanymi w oleju lub możesz je zostawić bez jakichkolwiek dodatków.
PRZYGOTOWANIE:
Suche drożdże wsyp do letniego mleka (100 ml) i na chwilę odstaw. Do miski robota przesiej mąkę, dodaj drożdże z mlekiem, resztę mleka, sól, masło i jaja, i na małych obrotach ugniataj przez około 10 minut.
W międzyczasie na łyżce masła zrumień drobno pokrojoną cebulę, a przed końcem smażenia dodaj cukier trzcinowy i pozwól się lekko skarmelizować. Ostudzoną cebulę dodaj do ciasta i już tylko trochę ugnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 – 40 minut do wyrośnięcia lub dopóki nie podwoi swojej objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj szeroki promień o szerokości około 1 cm, a następnie upleć z niego obwarzanek.
Ułóż obwarzanki na blasze z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut. Przed pieczeniem popsikaj obwarzanki wodą. Piecz w 230°C przez około 10 minut aż ładnie się zrumienią.