NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW:
- 100 g świeżego szpinaku
- 75 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 120 ml mleka
- 1 jajo
- duża szczypta soli
- masło klarowane
NADZIENIE:
- 200 g sera Gervais
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanego kopru
- sól do smaku
RADY I SZTUCZKI:
Do nadzienia możesz wykorzystać ser Gervais, ubity ser lub creme fraiche. Jeżeli nie lubisz kopru, możesz go zastąpić innymi ziołami. Świetnie nadaje się też bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak, mąkę, mleko, jajo i sól umieść w blenderze i dokładnie zblenduj. Średniej wielkości patelnię podgrzej i posmaruj małą ilością masła klarowanego. Z tej ilości da się usmażyć około 3 – 4 naleśników. Poczekaj aż ostygną.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser z koprem i solą. Naleśniki posmaruj masą serową i ułóż na nich plastry wędzonego łososia. Na koniec zwiń naleśniki i podawaj przekrojone na pół lub jako około dwucentymetrowe koreczki (przed pokrojeniem warto włożyć naleśniki do lodówki, aby postały tam około godziny).