CIASTKA MALINOWE

Share on Facebook
8 porcji
3 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 220 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 130 g masła
  • szczypta soli

NA KREM:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 4 łyżka cukru pudru
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

RADY I SZTUCZKI:

Do ozdoby możesz wykorzystać dowolne świeże owoce w zależności od sezonu. Pod krem twarogowy możesz jeszcze dla wzmocnienia smaku dodać krem cytrynowy Lemon Curd.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło i sól i wyrób kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Wyrabianie ciasta musi być szybkie, aby się nie ogrzało od dotyku rąk. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wykrój formy i włóż do foremek na tartaletki. Dno każdej tartaletki poprzekłuwaj widelcem i wstaw na 15 minut do schłodzenia w lodówce. Po tym czasie piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
W robocie ubij twaróg z cukrem pudrem, śmietaną i ekstraktem waniliowym. Ubijaj aż krem stanie się ładnie gęsty. Upieczone ciastka napełnij kremem i ozdób świeżymi malinami.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.