CIASTKA MALINOWE
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 220 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 130 g masła
- szczypta soli
NA KREM:
- 500 g tłustego twarogu
- 4 łyżka cukru pudru
- 400 ml śmietany do ubijania
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
RADY I SZTUCZKI:
Do ozdoby możesz wykorzystać dowolne świeże owoce w zależności od sezonu. Pod krem twarogowy możesz jeszcze dla wzmocnienia smaku dodać krem cytrynowy Lemon Curd.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło i sól i wyrób kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Wyrabianie ciasta musi być szybkie, aby się nie ogrzało od dotyku rąk. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wykrój formy i włóż do foremek na tartaletki. Dno każdej tartaletki poprzekłuwaj widelcem i wstaw na 15 minut do schłodzenia w lodówce. Po tym czasie piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
W robocie ubij twaróg z cukrem pudrem, śmietaną i ekstraktem waniliowym. Ubijaj aż krem stanie się ładnie gęsty. Upieczone ciastka napełnij kremem i ozdób świeżymi malinami.