CYTRYNOWE TARTALETKI Z POLEWĄ BEZOWĄ

Share on Facebook
8 porcji
3 / 5stopień trudności
150 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 3 żółtka
  • 220 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 75 g cukru
  • 130 g masła
  • szczypta soli

DO WYKOŃCZENIA:

  • 16 łyżek kremu cytrynowego Lemon Curd

DO PRZYGOTOWANIA PIANY:

  • 3 białka
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

RADY I SZTUCZKI:

Ten luksusowy deser można piec nie tylko w małych tartaletkach, ale również w zwykłej formie na ciasto z wyjmowanym dnem.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło i sól i wyrób kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Wyrabianie ciasta musi być szybkie, aby się nie ogrzało od dotyku rąk. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wykrój formy i włóż do foremek na tartaletki. Dno każdej tartaletki poprzekłuwaj widelcem i wstaw na 15 minut do schłodzenia w lodówce. Po tym czasie piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 -18 minut.
W międzyczasie ubij robotem białka, a następnie dodawaj stopniowo cukier. Gotowa piana musi być gęsta i lśniąca. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą.
Ciasto wyjmij z piekarnika, poczekaj aż trochę ostygnie. Do każdej tartaletki dodaj 2 łyżki kremu cytrynowego i za pomocą rękawa cukierniczego ozdób przygotowaną polewą bezową.
Piecz w temperaturze 90 stopni przez około 90 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.