MUFFINY MALINOWE
SKŁADNIKI:
- 140 g mąki ryżowej Pernerka
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajo
- 120 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
- 150 g świeżych malin
RADY I SZTUCZKI:
Jeżeli chcesz uczynić z muffinów bardziej wyrafinowany deser, możesz ozdobić je jeszcze kremem waniliowym lub czekoladowym, który można upiększyć wiórkami czekoladowymi.
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj mleko, jajo i masło. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i sól.
Formę na muffiny wyłóż papierowymi koszyczkami i wypełnij mniej więcej do połowy ciastem. Następnie dodaj maliny i przykryj je jeszcze ciastem. Na koniec ułóż na górze pozostałe maliny.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 16 -18 minut.