CRUMBLE WIŚNIOWY
SKŁADNIKI:
NA KRUSZONKĘ:
- 80 g mąki owsianej razowej Pernerka
- 80 g masła
- 80 g posiekanych płatków migdałowych
- 100 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
DO OWOCÓW:
- 500 g drylowanych wiśni
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
RADY I SZTUCZKI:
Crumble nie musi być deserem, świetnie nadaje się jako śniadanie.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski i ugniataj do momentu powstania kruszonki.
Wydrylowane wiśnie włóż do miski ze skrobią i cukrem, i dokładnie wymieszaj.
Do miski przełóż wiśnie i posyp je kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut.