BISZKOPT Z WIŚNIAMI

Share on Facebook
8 - 10 porcji
2 / 5stopień trudności
50 min

SKŁADNIKI:

BAZA:

  • 240 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 100 g roztopionego masła
  • 160 g cukru kryształ
  • 3 jaja
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • masło i mąka krupczatka do posypania formy

NADZIENIE:

  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 4 cl Grand Marnier
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

KRUSZONKA:

  • 40 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki migdałowej (drobno zmielonych migdałów)

RADY I SZTUCZKI:

Biszkopt to doskonały deser, do którego pasują nie tylko wiśnie, ale też czereśnie, truskawki, porzeczki lub rabarbar. Biszkopt nie musi być tylko z jednym rodzajem owoców, możesz spokojnie upiec z kilkoma rodzajami.

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku roztop masło i poczekaj aż ostygnie.
W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól himalajską.
Do jasnej piany delikatnie wmieszaj sypką mieszankę z drugiej miski. Na koniec stopniowo dodaj masło.
Formę na ciasto posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką krupczatką.
Wydrylowane wiśnie włóż do miski z likierem Grand Marnier, cukrem trzcinowym i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wiśnie odsącz.
Ciasto przelej do formy na ciasto i obłóż wiśniami.
W misce przygotuj z masła, cukru i mąki migdałowej kruszonkę do równomiernego posypania ciasta.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.