CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU ŻYTNIEGO
- 2 łyżeczki zaczynu żytniego
- 150 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 150 ml przegotowanej wody
DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA:
- 130 g ziaren słonecznika
- 130 g mąki razowej orkiszowej Pernerka
- gotowy zaczyn żytni
- 20 g pestek dyni
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich (grubo posiekanych)
- 60 g siemienia lnianego
- 40 g nasion sezamu
- 25 g nasion chia
- 25 g psyllium (błonnik rozpuszczalny)
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżki octu winnego
- 1 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 200 – 250 ml wody
RADY I SZTUCZKI:
Ziarna dodawane do chleba można dobrać wedle własnych upodobań, wystarczy zachować proporcje.
PRZYGOTOWANIE:
Kwas wymieszaj z mąką i wodą. Przykryj go i postaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnie weź 2 łyżeczki wyrośniętego zaczynu do słoika, zakryj ręcznikiem papierowym i wstaw do lodówki na kolejne wypieki.
Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.
W drugiej misce przygotuj letnią wodę wymieszaną z olejem kokosowym, solą, miodem i octem winny. Dodaj ją do sypkiej mieszanki i razem z zaczynem wymieszaj.
Ciasto na chleb przełóż do dobrze posmarowanej formy (najlepiej olejem kokosowym) i dobrze ułóż.
Tak przygotowany chleb odstaw do wyrośnięcia na 4 -6 godzin.
Chleb piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (jeżeli masz formę silikonową, w połowie pieczenia chleb wyjmij na kratkę i dopiecz bez formy, aby skórka była chrupiąca).