DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE

Share on Facebook
6 - 8 porcji
3 / 5stopień trudności
65 min

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE ZACZYNU:

  • 2 łyżeczki kwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 150 ml wody

DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA:

  • 250 g mąki razowej żytniej Pernerka
  • 250 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 1 ½ łyżki soli
  • 225 ml wody
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2-3 łyżki mieszanki ziaren (słonecznik, dynia, len, sezam)

RADY I SZTUCZKI:

Domowy chleb na zaczynie wytrzyma w domu nawet do 5 dni. Wypróbuj go pomazanego świeżym kremowym serem, posypanego wysokiej jakości solą i pokrojonym szczypiorkiem i masz wyśmienitą kolację.

PRZYGOTOWANIE:

Kwas wymieszaj z mąką i wodą. Przykryj go i postaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnie weź 2 łyżeczki wyrośniętego zaczynu do słoika, zakryj ręcznikiem papierowym i wstaw do lodówki na kolejne wypieki.
Do robota włóż wszystkie składniki na chleb i wyrośnięty zaczyn, i dokładnie ugnieć.
Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie złóż na pół. Następnie uformuj bochenek i odstaw go do wyrośnięcia na około 4 godziny w dobrze oprószonym mąką koszyczku lub foremce.
Powierzchnię chleba rozkrój (około 3x wzdłuż). Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, na dół wstaw miskę z wodą, chleb wyjmij na blachę na papier do pieczenia i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiecz jeszcze 20 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.