TORT MARCHWIOWY
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA BAZY:
- 4 jaja
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru kryształ
- 250 g mąki orkiszowej Pernerka
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka sody spożywczej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 275 ml oleju
- 350 g startej marchwi (drobno)
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
NA KREM:
- 750 g tłustego twarogu
- 350 ml śmietany do ubijania (min. 30 %)
- 4 łyżki cukru pudru
DO WYKOŃCZENIA:
- 3 czubate łyżki kremu cytrynowego Lemon Curd
- 200 g truskawek
- gałązki rozmarynu
RADY I SZTUCZKI:
Ciasto marchwiowe nadaje się nie tylko do przygotowywania tortów, ale można je też spokojnie wykorzystać do muffinów, które są pięknie aksamitne.
PRZYGOTOWANIE:
Ubij z jaj i cukru trzcinowego i drobnego jasną pianę.
Mąkę z proszkiem do pieczenie i sodę spożywczą przesiej.
Do ubitych jaj stopniowo dodawaj olej. Następnie dodaj przesianą mieszankę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, skórkę z cytryny, a na koniec marchew i orzechy.
Gotowe ciasto przelej do dwóch form na ciasto (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem) o średnicy około 19 cm.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
W międzyczasie w robocie ubij twaróg z cukrem pudrem. Do wymieszanego kremu dodaj śmietanę i ubijaj aż krem zgęstnieje.
Schłodzone kawałki ciasta przetnij, a każdy posmaruj kremem cytrynowym Lemon Curd i około jedną piątą częścią kremu. Ciasto ułóż równo jedno na drugim, a pozostałym kremem posmaruj boki tortu.
Tort schłodź i ozdób pokrojonymi truskawkami z gałązkami rozmarynu.