TORT MARCHWIOWY

Share on Facebook
12 porcji
3 / 5stopień trudności
80 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA BAZY:

  • 4 jaja
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru kryształ
  • 250 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 275 ml oleju
  • 350 g startej marchwi (drobno)
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)

NA KREM:

  • 750 g tłustego twarogu
  • 350 ml śmietany do ubijania (min. 30 %)
  • 4 łyżki cukru pudru

DO WYKOŃCZENIA:

  • 3 czubate łyżki kremu cytrynowego Lemon Curd
  • 200 g truskawek
  • gałązki rozmarynu

RADY I SZTUCZKI:

Ciasto marchwiowe nadaje się nie tylko do przygotowywania tortów, ale można je też spokojnie wykorzystać do muffinów, które są pięknie aksamitne.

PRZYGOTOWANIE:

Ubij z jaj i cukru trzcinowego i drobnego jasną pianę.
Mąkę z proszkiem do pieczenie i sodę spożywczą przesiej.
Do ubitych jaj stopniowo dodawaj olej. Następnie dodaj przesianą mieszankę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, skórkę z cytryny, a na koniec marchew i orzechy.
Gotowe ciasto przelej do dwóch form na ciasto (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem) o średnicy około 19 cm.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
W międzyczasie w robocie ubij twaróg z cukrem pudrem. Do wymieszanego kremu dodaj śmietanę i ubijaj aż krem zgęstnieje.
Schłodzone kawałki ciasta przetnij, a każdy posmaruj kremem cytrynowym Lemon Curd i około jedną piątą częścią kremu. Ciasto ułóż równo jedno na drugim, a pozostałym kremem posmaruj boki tortu.
Tort schłodź i ozdób pokrojonymi truskawkami z gałązkami rozmarynu.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.