CZEKOLADOWE BROWNIES CHILI

Share on Facebook
6 - 8 porcji
2 / 5stopień trudności
40 min

SKŁADNIKI:

  • 60 g mąki owsianej razowej Pernerka
  • 120 g masła
  • 130 g wysokiej jakości czekolady (min. 60%)
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 30 g orzechów pekan (posiekanych)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki mielonego chili

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast orzechów pekan możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów (nerkowców, laskowych, włoskich itd.). Do ozdoby można użyć na przykład pistacji, które mają ładny zielony kolor i ożywią deser.

PRZYGOTOWANIE:

Formę w rozmiarze 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem).
W kąpieli wodnej roztop masło z czekoladę i zapachem waniliowym aż powstanie ładna masa o gładkiej konsystencji.
W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami. Do gotowej piany powoli dodawaj masę czekoladową.
W misce zmieszaj mąkę, sól i chili. Wszystko dobrze przesiej. Powoli dodaj mąkę do ciasta, ubij powoli mikserem. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i piecz przez 15 – -20 minut.
Poczekaj przynajmniej dwie godziny aż brownies ostygnie, a następnie pokrój.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.