CZEKOLADOWE BROWNIES CHILI
SKŁADNIKI:
- 60 g mąki owsianej razowej Pernerka
- 120 g masła
- 130 g wysokiej jakości czekolady (min. 60%)
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 30 g orzechów pekan (posiekanych)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki mielonego chili
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast orzechów pekan możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów (nerkowców, laskowych, włoskich itd.). Do ozdoby można użyć na przykład pistacji, które mają ładny zielony kolor i ożywią deser.
PRZYGOTOWANIE:
Formę w rozmiarze 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem).
W kąpieli wodnej roztop masło z czekoladę i zapachem waniliowym aż powstanie ładna masa o gładkiej konsystencji.
W robocie ubij na jasną pianę cukier z jajami. Do gotowej piany powoli dodawaj masę czekoladową.
W misce zmieszaj mąkę, sól i chili. Wszystko dobrze przesiej. Powoli dodaj mąkę do ciasta, ubij powoli mikserem. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i piecz przez 15 – -20 minut.
Poczekaj przynajmniej dwie godziny aż brownies ostygnie, a następnie pokrój.