HOT CROSS BUNS
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 150 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru
- 1 szczypta soli
- Torebka (8 g) suchych drożdży
- 25 g masła – w temperaturze pokojowej
- 1 jajo
- 40 g rodzynek
- 1 jabłko – pokrojone w kostkę
- Łyżeczka cynamon
- Miód do posmarowania
KRZYŻE
- 11 łyżek zimnej wody
- 75 g mąki BIO
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast miodu można posmarować marmoladą morelową. Do ciasta można też dodać owoce kandyzowane lub startą skórkę z pomarańczy z upraw bez pestycydów.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw zmieszaj mąkę, cukier, drożdże, sól i cynamon. Dodaj masło i zmieszaj tak, aby całe masło zostało wchłonięte przez mąkę.
Dodaj skłócone jajo i mleko – ciasto wyrabiaj w robocie – ciasto będzie wydawać się lepkie – tak ma być. Posyp lekko mąką, odlep końcówką miksera od ścianek naczynia i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po około 60 minutach dodaj rodzynki i jabłko, dobrze ugnieć.
Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Podziel ciasto na 9 kulek, odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw między kulkami około 1 cm odstępu i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce zmieszaj mąkę i wodę (na krzyże), przełóż do rękawa cukierniczego i wąską spiczastą końcówką narysuj krzyże.
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę na 200 stopni i piecz jeszcze przez 7-10 minut.
Po upieczeniu posmaruj miodem.