CHLEB ŻYTNI Z MĄKĄ ORKISZOWĄ
SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki żytniej razowej Pernerka
- 20 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- 2 łyżeczki soli
- suche drożdże na pół kilo mąki
- 1 łyżeczka cukru kryształ lub drobnego
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 dcl wody
- 6 łyżek ziarenek słonecznika (do smaku)
- 1 łyżka smalcu do posmarowania formy
RADY I SZTUCZKI:
Chleb zacznij kroić dopiero jak ostygnie.
PRZYGOTOWANIE:
Formę 10 x 30 posmaruj smalcem. Przesiej obie mąki przez sito, dodaj sól, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mielonego kminku, ziarna słonecznika, drożdże i wodę. Wyrób ciasto w maszynie do ugniatania wpierw przez minutę w programie 1, a potem zmień na program drugi na kolejne mniej więcej 2 minuty. (Ciasto może być trochę rzadsze, rosnąć i piec się będzie w piekarniku).
Przełóż ciasto do posmarowanej formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Na dolną półkę piekarnika wstaw foremkę z 2 dcl letniej wody. Po dwudziestu minutach pieczenia wyjmij foremkę z wodą i zmniejsz temperaturę na 190 stopni. Uważaj podczas otwierania piekarnika, żeby nie oparzyć się parą, która się z niego wydobędzie. Piecz przez kolejnych 20 minut. Wyjmij na kratkę i poczekaj aż ostygnie.