ŚLIMAKI Z CIASTA TWAROGOWEGO

Share on Facebook
12 porcji
2 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 jajo
  • 5 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 300 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 100 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 250 g miękkiego twarogu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 ml mleka (my użyliśmy waniliowego marki Alpro)
  • Szczypta soli

NADZIENIE:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z laską wanilii
  • 500 ml mleka
  • 1 miarka białka
  • cukier waniliowy
  • Mielony mak do smaku

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw podgrzej mleko, dodaj suszone drożdże i odstaw na 10 minut. Teraz kwas dodaj do pozostałych składników na ciasto i ręcznie lub w robocie ugnieć nielepiące się ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny lub godzinę, ale nie spodziewaj się, że zbyt dużo urośnie.
Ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 2 równe części, z której każdą rozwałkuj na cienki kawałek w kształcie prostokąta. Wpierw posmaruj połową ugotowanego budyniu waniliowego, a następnie posyp makiem, którego nie ma co skąpić. Na koniec dodaj cukier waniliowy.  Jeżeli wydaje ci się, że budyń z dodatkiem białka jest za mało słodki, możesz dodać waniliowego cukru trzcinowego.
Delikatnie zwiń plaster i pokrój na kawałki o długości 5 -7 cm, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij jeszcze łyżką, aby były niższe i szersze. Piecz przez 30 – 45 minut w temperaturze 170 stopni. W taki sam sposób postępuj z drugim plastrem.
Gotowy ślimak będzie w ładnym brązowawym kolorze, w środku ciasto będzie trochę bardziej delikatne niż jak jesteśmy przyzwyczajeniu przy zwykłym cieście drożdżowym, ponieważ dodano do niego twarogu. Nie martw się, że ciasto się nie upiecze.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.