TORT KOKOSOWY Z OWOCAMI LASU
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 150 g mąki orkiszowej Pernerka
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 3 łyżki stołowe rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
KREM:
- 500 g ricotty
- 250 g miękkiego chudego twarogu
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 1 miarka białka waniliowego/kokosowego (ok. 30 g)
- 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
ŻELATYNA:
- 300 g mrożonych owoców leśnych
- cukier trzcinowy do smaku
- 1/2 opakowanie substancji żelującej z agarem
RADY I SZTUCZKI:
Radzimy przyrządzić tort wieczorem, aby w ciągu nocy się dobrze odpoczął i aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto przygotowujemy łącząc wszystkie składniki. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i kładziemy w foremce na tort. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy na chwilę do ostudzenia, a następnie polewamy kremem, który powstał po wymieszaniu wszystkich składników. Na koniec w rondelku podgrzewamy owoce z substancją słodzącą i żelatyną w proszku i polewamy nimi krem. Wstawiamy do lodówki do ostudzenia, najlepiej na noc.