ROLKI Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 50 g twardego twarogu
- 60 g dowolnej substancji słodzącej (my dodaliśmy ksylitol)
- 250 g mąki orkiszowej Pernerka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
- Nutella
- cukier waniliowy
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce ubij twaróg z substancją słodzącą, dosyp mąki, proszku do pieczenia, soli i dobrze ugnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na placek w kształcie prostokąta. Na połowę ciasta połóż dżem truskawkowy, a drugą połowę posmaruj Nutellą i zwiń.
Ze zwiniętego ciasta odkrawaj ślimaki o grubości 0,5 cm i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Po wyjęcia z piekarnika posyp jeszcze cukrem waniliowym i ślimaki są gotowe.